امروزه ارزهای دیجیتال به بخش جداییناپذیر از دارایی مردم تبدیل شدهاند و شانهبهشانه با ارزهای فیات در رقابت هستند. بلاکچین نامی آشنا برای همه افرادی است که در حوزه رمزارزها فعالیت میکنند. در واقع بلاکچین سیستمی است که میتوان انواع اطلاعات و گزارشات را در آن ثبت کرد و بین تمام اعضا به اشتراک گذاشت.
شناخت انواع بلاکچین نقش موثری در شناخت صحیح ارزهای دیجیتال دارد. از این رو ما در این مقاله قصد داریم انواع بلاکچین به همراه مفهوم آنها را به زبان ساده شرح دهیم. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با خبرچین همراه باشید.
فناوری بلاکچین چیست؟
بلاکچین یک دفترکل غیرمتمرکز (غیرمتمرکز یعنی هیج واحدی مانند دولت یا شخص ثالت روی آن نظارت و کنترل ندارد) است که کلیه اطلاعات ثبت شده در آن میان همه کاربران به اشتراک گذاشته میشود. میتوان اطلاعات جدیدی را به زنجیره بلوکی اضافه کرد و بعد از اضافه شدن، امکان دستکاری، تغییر و حذف آن وجود ندارد.
برای درک بهتر، بلاکچین را مانند یک ساختمان در نظر بگیرید که از آجرهایی ساخته شده است، اینجا بلاکچین نقش ساختمان دارد و بلاکها آجرهایی هستند که به یکدیگر متصل شده و اطلاعات در آنها ثبت میشود.
پایه و اساس بلاکچین بر سه رکن تمرکززدایی و توزیع اطلاعات، شفافیت و تغییرناپذیری استوار است و الگوریتم اجماع (قوانینی برای توافق اعضای شبکه روی یک نسخه واحد اطلاعات) مهمترینبخش آن را تشکیل میدهد. بلاکچین تنها در یک نسخه عرضه نمیشود و دارای انواع مختلفی است که هر کدام تفاوتهایی با نسخه اصلی داشته و از مزایا و معایب مخصوص به خود برخوردار هستند.
انواع مختلف فناوری بلاکچین چیست؟
حال که با مفهوم فناوری بلاکچین آشنایی پیدا کردید، اکنون وقت آن رسیده تا با انواع بلاکچین آشنا شوید. به طور کلی چهار نوع بلاکچین وجود دارد که هر کدام برای شرایط مختلف با ویژگیهای متفاوت ایجاد شدهاند. انواع بلاکچین به شرح زیر است:
- بلاکچین عمومی (Public) مانند بیت کوین، لایت کوین
- بلاکچین خصوصی (Private) مانند هایپرلجر (Hyperledger) و R3 Corda
- بلاکچین ترکیبی (Hybrid) مانند دراگون چین (Dragonchain)
- بلاکچین گروهی (Consortium)
چرا به انواع مختلف بلاکچین نیاز داریم؟
مهمترین و اساسیترین کاربرد بلاکچین فراهمسازی بستری امن و مطمئن برای انجام تراکنشها یا تبادل اطلاعات مختلف است. افراد از فناوری بلاکچین و دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger)، به اشکال متفاوتی استفاده میکنند. برای مثال بیت کوین را در نظر بگیرید؛ بیت کوین یک بلاکچین عمومی است.
چرا بیت کوین را جز بلاکچینهای عمومی دستهبندی میکنند؟ زیرا افراد در سراسر دنیا میتوانند به یک گره (به هر کاربر که از طریق کامپیوتر به شبکه بلاکچین ملحق میشود یک گره (Node) میگویند.) در شبکه تبدیل شده و تراکنشها و سایر گرهها را تایید میکند.
دلایلی برای وجود انواع بلاکچین
حال فرض کنید یک شرکت از بلاکچین خصوصی استفاده میکند. این شبکه یک بلاکچین خصوصی خواهد بود که تنها اعضای آن شرکت میتوانند به اطلاعات محرمانه دسترسی داشته باشند و افراد دیگر اجازه ورود به آن را نخواهند داشت. در شبکههای خصوصی گرههای محدود و مجازی وجود داد که توسط مدیر شبکه کنترل میشود.
اطلاعات مبادله شده میان اعضا در این نوع بلاکچینها درون شبکه باقی میماند. اگر یک گره مایل به اضافه شدن به شبکه باشد نیاز به اجازه مدیر شبکه دارد. یک شرکت میتواند تصمیم بگیرد مقیاس شبکه خود به چه اندازه باشد، و آیا تنها به شعبات داخلی محدود شود یا حتی در سطح بینالمللی هم میتوان آن را توسعه داد. به این ترتیب انواع بلاکچین براساس نیازمندیها ایجاد شده است.
تمرکز و عدم تمرکز در بلاکچین به چه معناست؟
- ۰۰/۰۵/۰۸